Skip to main content
Рецензия

Безкрайното блаженство на поезията в образи

By януари 29, 2019No Comments

Скулптурите на Вежди Рашидов са силно експресивни и могат да бъдат описани като абстрактни или експресионистични, всяка скулптура е различна и наситена с нови идеи, емоции и пластове, същевременно те винаги следват изразните и философските търсения на твореца. Той притежава рядката дарба да очарова зрителя с чувството за мистерия и да събуди неговото любопитство чрез тайнството на творческия процес. От гледна точка на историята на изкуството, откриваме ясни паралели с интелектуалното изкуство, скритите измерения на съзнанието и връзка с вътрешния път на експресивния интелект, в същото време не можем да отминем и дълбочината и влиянието на антична култура в творбите на Рашидов. Наблюдателят би могъл да направи паралел с древноегипетски скулптури, елементи на гръцко и римско изкуство, дори и от цикладската културата, малко известна цивилизация от неолита, която възниква на островите в Егейско море преди около 4500 години. Работите на Рашидов имат корен в първобитното изкуство, което го свързва с първообраза на изкуството и творчеството, като му позволява да изследва и открива най- изразителните форми в работите си. Публиката е инстиктивно привлечена от мистичното очарование на скулптурите и контрастите на формите, които разкриват спартанската и комплексна изразност на артиста.

Уникалната скулптурна техника на Рашидов веднага привлича вниманието чрез ярки детайли и раздвиженост на композицията. Необичайните форми на произведенията провокират мисълта, въображението и сетивата, а смелостта на неговия подход и експесивният творчески маниер са доказателство за многопластовост и динамизъм, за изключителен талант. Вежди Рашидов има много експресивен ум и креативна мисъл, които успява да предаде на зрителя във всички негови прекрасни произведения. Неговото въображение пренася зрителя в свят изпълнен с тържественост и умиротворение, същевременно със страст и светлина, с които са сътворени неговите скулптори, които, видно от вниманието към детайла, са важни за самия творец.

Композициите са драматични и завладяващи, всяка разказваща различна история, която е увлекателна и красноречива. Вежди експериментира с форми и движение, изработвайки спиращи дъха и разпознаваеми скулптури създадени със спонтанност, изключителна техника и характерен индивидуален стил. Рашидов е изграден артист, чието творчество непрекъснато се обогатява чрез неговата многопластовост, силни послания и завладяващ дух. Резултат от това са дълбоките и вдъхновяващи творби, които са вдъхновение за всеки, който се докосне до тях.

Кристофър Роузуд

Международна конфедерация на критиците на изкуството

ДИЗАЙН: GNL MEDIA
ЗА ВЕЖДИ РАШИДОВ
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ 2019