Skip to main content
Изложби

Вежди Рашидов откри изложба в арт галерия „Вежди“

By април 18, 2022септември 7th, 2022No Comments

Вежди Рашидов откри изложба в арт галерия ‘‘Вежди‘‘. В изложбата бяха представени 16 непоказани до този момент рисунки на живописеца Атанас Яранов, както и цикъл от осем „Глави“ – скулптури на Вежди Рашидов, които за първи път бяха представени пред българска публика.

Пред репортер на БТА Вежди Рашидов коментира, че Атанас Яранов е бил изключителен човек, който още в ранна младост се е изявил, като особен вид с много лична физиономия творец – разпознаваем, знаков и интересен.

Идеята на тази изложба е да почета един мой добър приятел и много голям български художник, каза Рашидов.

Той разказа, че е купил рисунките на Атанас Яранов наскоро и до този момент те не са показвани. „Атанас Яранов остава един от най-търсените и обичани български художници, една от най-ярките фигури в българската живопис, от чийто талант ние всички се учехме на творчество и висок морал, който той носеше в себе си като учебник“, каза Рашидов. Той отбеляза, че последната му мечта с Атанас Яранов е била да създадат съвместна изложба, за която са имали покана от Академията „Лалиткала“ в Делхи. Кончината на художника възпира мечтата им, а днес тя е осъществена от Рашидов и техния общ приятел Георги Трифонов.

Скулптурите, част от изложбата, са създадени преди десет години и са показвани в Турция и Франция.

Творецът не скри, че предстоят още интересни изложби като тази през есента на художника Георги Трифонов. Рашидов коментира още, че галерията няма комерсиална цел, въпреки че който желае, може да си купи изложените творби.

„По време на войни най-силно се прави изкуство, по време на тежки времена се правят най-драматичните произведения. Изкуството съпътства и войната, и мира, то е отражение на всичко, което преживяваме“, каза Рашидов в отговор на въпрос как се прави изкуство във време на война.

На изложбата присъстваха приятели на Вежди Рашидов, както и художници, общественици и колекционери, сред които заместник-посланика на САЩ Андриа Брулет-Родригез, художникът Емил Стойчев, директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева, ген. Константин Попов.

ДИЗАЙН: GNL MEDIA
ЗА ВЕЖДИ РАШИДОВ
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ 2019