Skip to main content
Новини

Вежди Рашидов представи „Вежди“ сред приятелски аплодисменти

By септември 24, 2020септември 7th, 2022No Comments

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов представи в арт салона на хотел „Анел“ новата си книга „Вежди“, в която е събрал малка част от спомените си за хората, които е срещал, с които е живял, които са го обогатили и които е обичал.

Освен свои емоции и размисли за ценни за него личности, авторът е представил в изданието анализи и мнения на международни ерудити за неговото творчество. „Аз не пиша за себе си – текстовете са на хора, значими за света, които без да искат, случайно, са писали нещо и за мен“, скромно отбеляза домакинът на тържеството. Богатият илюстративен материал в разкошната книга албум обаче е изцяло негов, от различните проявления и етапи на творческата му кариера.

Рашидов нарече всички гости, присъстващи на премиерата на изданието, свои скъпи лични приятели. А те не бяха никак малко и никак случайни: президенти, депутати, министри, артисти… Политическият елит беше представен от вицепрезидента Илияна Йотова, президента Георги Първанов, вицепремиера Валери Симеонов, председателя на финансовата комисия в НС Менда Стоянова, доскорошната министърка на туризма Николина Ангелкова, народните представители от ГЕРБ Десислава Атанасова, актьорът Евгени Будинов, музикантът Калин Вельов и др. Дойдоха писателят Антон Дончев със съпругата си Райна Василева, естрадните легенди Васил Найденов, Йорданка Христова и Нора Нова, Богдана Карадочева и композиторът Стефан Димитров, директорът на Сатирата Калин Сърменов, шефката на балета на Софийската опера Сара-Нора Кръстева, директорът на СГХГ Аделина Филева, комиктът Георги Мамалев, фотографът Иво Хаджимишев. Появиха се също така екс шефът на БНТ Коко Каменаров, бившата тв водеща и политик Юлиана Дончева и съпругът й Стъки, още обществени и светски лица. Водещ на вечерта беше директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин.

Авторът обясни защо е създал тази книга: „Има неща, които са били важна част от живота, а съзнанието не ги задържа. Когато паметта не ги носи, те трябва да бъдат събрани в някакъв вид документ“. Той развълнувано отбеляза, че ненужни битки осмислят нашето съществуване и чак към края на пътя си човек разбира какъв кратък миг е животът, от колко малко неща имаме нужда в него освен от здравата земя, която да ни държи. Да си подаваме ръце по-често, всичко останало е илюзия, каза Вежди Рашидов.

„Имам късмета да живея и да обичам прекрасни хора, без които нямаше да съм Вежди“, призна виновникът за тържеството. Живота си той характеризира така: „Загубих най-скъпите си хора, но и спечелих най-скъпите си хора“ и се пошегува, че той и Айнщайн са оцелели чрез отричане, тъй като и Теорията за относителността е била отхвърляна, така както и той често е бил обругаван.

Книгата „Вежди“ като експерт представи и анализира проф. Чавдар Попов – съученик на Рашидов от Художествената гимназия. Той го оприличи на „многостен“, сложна структура, характеризира го като „точен в преценките, откровен и понвякога рязък – но това е неговият чар“, и пожела художникът и скулптор да създаде най-хубавите си произведения тепърва.

Издателят на книгата проф. Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите и директор на издателството на Софийския университет, също говори за творчеството на Рашидов.

Последната дума, разбира се, бе за автора, който спомена духовните си примери сред творците – живи или отишли си от този свят, нарече Антон Дончев „учителю“ и в знак на уважение му подари негов бюст, изваян от тъмен бронз, чието съществуване бе анонсирано преди дни, при честването на 90-годишнината на писателя. Накрая Вежди Рашидов и собственикът на „Анел“ и меценат Ангел Симеонов издадоха, че догодина в арт салона на хотела ще се открие негова изложба скулптура.

Източник: агенция „Монитор“

ДИЗАЙН: GNL MEDIA
ЗА ВЕЖДИ РАШИДОВ
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ 2019