Skip to main content
Изложби

В Пловдив представят Вежди Рашидов като творец и колекционер в голямата изложба „Страсти“

By септември 9, 2019февруари 13th, 2020No Comments

Градската художествена галерия в Пловдив показва в трите си зали голямата експозиция „Страсти“,  представяща Вежди Рашидов като творец, но също така и като колекционер. Изложбата е по покана на Пловдивската галерия, открита бе в навечерието на празника на Пловдив и е акцент в Есенния салон на изкуствата в града. На откриването на 5 септември 2019г. – четвъртък, в 18 часа галерията бе препълнена от гости – творци, колекционери, ценители, общественици, народни представители, дипломати. Изложбата се радва на изключителен интерес.

На първия етаж ценителите могат да  видят близо 50 творби западноевропейска живопис – част от голямата лична колекция, която артистът събира от десетилетия с почти същата страст, с която създава собствените си произведения. В залите на втория етаж е мястото на  22  рисунки, 30 скулптури и 18 акварела на Вежди Рашидов.     

 „Колекционерството при мен стана случайно преди много години, когато в Париж зърнах две хубави картини и ги купих. Интересува ме хубавата живопис, а не имената на авторите. И така години наред събирам платна, които ми харесват, вече няма къде да ги държа. Малка част от колекцията показвам сега в Пловдив – един град с уникална история, град, който много обичам”, сподели Вежди Рашидов. Той ще подари няколко творби от изложбата на пловдивската Галерия.

Всички картини, акварели, рисунки и скулптури бяха лично подредени от Вежди Рашидов. Централно място в залите на първия етаж заема един офорт на Рембранд – специален подарък от Светлин Русев. Великолепни образци западноевропейска живопис от Белгия, Холандия и Франция вече могат да се видят в Галерията. На втория етаж в една от залите е мястото на „Портрета в скулптурата” – тук са изваяните от Вежди Рашидов образи на Йоан Левиев, Георги Трифонов, Кръстан Дянков, Енчо Пиронков, Начо Кръстев /Начо Културата/ и други известни лица, част от които са емблематични фигури за Пловдив. Вежди Рашидов има над 50 самостоятелни изложби в България, Европа и в света и е носител на много авторитетни награди и отличия. Негови творби са притежание на най-престижни музеи и галерии в света.

ДИЗАЙН: GNL MEDIA
ЗА ВЕЖДИ РАШИДОВ
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ 2019