Skip to main content
Рецензия

ГАЛЕРИЯ „ГАЛИАРДИ“ 40 години на „Кингс роуд“

By юли 12, 2018февруари 13th, 2020No Comments

На 72-годишна възраст, след живот, прекаран в музеи и галерии, открих велик скулптор. Художник, който вече бе избран от някои от най-значителните музеи в света, като Лувъра, но който за мен бе чудесна изненада. Произведенията на изкуството на Вежди Рашидов ми показаха, че хората винаги могат да се учат и постоянно да откриват нови хоризонти. Той е уникален художник, чийто процес на работа със средствата на изкуството може да бъде преподаван в най-влиятелните художествени академии в света. Резултатите от неговото изкуство са наистина забележителни по отношение на това как абстрактните форми имат способността да оживяват. В едни моменти фигурите страдат, а в други изглежда се транспортират от непознати светове и от дълбините на съзнанието на Рашидов. Той не се нуждае от модели. Всичките му творби са създадени чрез духовен съюз между сърцето и ума. Неговите велики художествени концепции ме завладяха и ми помогнаха да променя голяма част от предубежденията си.

Имах удоволствието да разгледам изключителните произведения на изкуството на Вежди Рашидов за пръв път, когато посетих София, България и бях толкова впечатлен, че го поканих да направи изложба в моята галерия в Лондон. Уникалната скулпторска техника на Рашидов моментално привлича вниманието чрез драматичния детайл и величествената сила на динамиката. Това, което първо ме заинтригува в творбите на Вежди, бе неговото уникално креативно въображение и непредсказуемото използване на формата. Той притежава вродената способност да създава силно отличителни скулптури и всяка част се различава от следващата, като предлага множество интригуващи преживявания.

В моя музей в Кианчано, Тоскана, в който се намират хиляди произведения на изкуството, специално място за върхови постижения ще бъде посветено на Вежди Рашидов, един уникален художник, който се поставя наравно със Сър Хенри Мур, Огюст Роден и Джакомо Манцу.

ДИЗАЙН: GNL MEDIA
ЗА ВЕЖДИ РАШИДОВ
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ 2019