Skip to main content
Рецензия

Истината е неясна концепция; Изкуството, кашмирено руно. Също толкова мимолетно, това, което прави произведение на изкуството, художник или кариера, достойни за нашето признание, е в много отношения техният подход към тези мъгляви аватари. Как чрез артистична ерудиция може да се потвърди призрачният, но необходим живот на произведение на изкуството?

By юли 11, 2018февруари 13th, 2020No Comments

Откриването на 11 юли в Галерия „Галиарди” на широк подбор от творби на бившия Министър на културата и настоящ депутат (и Председател на Комисията по култура на Българския парламент), гостуващият скулпторът нео-експресионист Веджи Рашидов, ще представи завладяващи творби от промишлен пясък и ковано творчество. Роберто Галиарди (основател на галерията) беше толкова впечатлен, когато видя работата на Рашидов в София и го покани да направи изложба в Лондон.

Понякога будеща възторг, понякога зловеща и тайнствена, готическата иконография на Рашидов, нео-езическите импровизации и мистицизмът на здрача са в зашеметяваща конфронтация с призраците на европейското изкуство на модернизма.

Независимо от крехкото си ядро, истината с голямо И е, че творбите на Рашидов сочат към самата същност на изкуството – призрачното, приличащо на фантом присъствие на нещо извън бронза.

Избрани от Питър Галиарди, куратор на 40-годишната престижна Лондонска художествена галерия, показаните 35 произведения варират от неокласицизъм до архаизъм; от Бочиони до неолита.

В типичния модернистичен стил, формата и материалът са преплетени като Оуробор: мършави пищяли в конвулсия влизат в брутален метал, а говежди черепи отделят отрова като разтопена плюнка направо от пещта; заедно с редицата скици и акварели ще дадат рядък поглед върху уникалния художествен процес на Рашидов.

Описан от бившия директор на Лувъра, Анри Лойрет, като носител на „вътрешната същност на художника”, избраните произведения са интуитивни, но ослепителни.

Изложбата ще бъде открита от българския посланик в Лондон г-н Константин Димитров и представлява най-голямото представяне на творчеството на Рашидов в Обединеното кралство досега.

Чарли Милс

ДИЗАЙН: GNL MEDIA
ЗА ВЕЖДИ РАШИДОВ
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ 2019