Skip to main content
Новини

Откриването на галерия „Вежди“ почти спря движението по „Симеоновско шосе“

By октомври 8, 2021септември 7th, 2022No Comments

Три часа продължи официалното откриване на най-новото арт пространство в София – галерия „Вежди“ на ул. „Симеоновско шосе“ 97к. Тя е в партера на кокетен блок недалеч от дома и ателието на твореца. Ще я познаете от пръв поглед, защото на фасадата е запазеният знак на Рашидов – неговият подпис.

Както винаги, бившият министър на културата, наредил десетки изложби, е вложил усета си за разполагане на творби и този път. В експозицията в продължение на няколко седмици ще могат да се видят 30 негови произведения – акварели, които той започна да рисува, когато лекарите му забраниха да работи с бронз заради заболяване на гърлото, но и пластики. При едно от посещенията в ателието му видяхме, че Рашидов е купил захвърлени духови инструменти от селско училище, чийто материал влага в новите си творби. Да припомним, че негови акварели бяха моментално разпродадени при изложба в галерия „Арте“, а приходите бяха дарени на детската онкология.

Изкуствоведите са категорични: „Леки и въздушни, едва доловими със своите светли тонове, под които прозира белотата на листа, или напластени, плътни и материални, акварелите (една от най-трудните техники, която не търпи грешки – б.а), често се съчетават с гваш или рисунка с молив, за да се съчетае силата на формите и играта на хармония на цветовете, но е оставено място и на въображението.

В скулптурите също е намерен точният баланс на изявена пластичност и емоционален заряд. Деформираните човешки и животински образи с разнообразна фактура и патина, дори и когато са разчленени, запазват своята експресивна сила, лиризъм и жива сетивност.

Творческата биография на Рашидов е богата. Включва изложби както у нас, така и в чужбина – Русия, Полша, Унгария, Испания, Италия, Франция, Германия, Белгия, Кувейт, Япония, Индия и др.

В навечерието на 70-годишнината си художникът издаде изключително луксозен албум с над свои 500 творби.

На 14 декември 2021 г. е неговата юбилейна годишнина, а той обещава на своите приятели и почитатели, че все повече време посвещава на изкуството.

Галерия „Вежди“ е подарък за предстоящия му рожден от съпругата му д-р Снежана Бахарова.

Копирано от „24 часа“

ДИЗАЙН: GNL MEDIA
ЗА ВЕЖДИ РАШИДОВ
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ 2019