Skip to main content
Рецензия

Свободата на формата

By януари 29, 2019февруари 12th, 2019No Comments

Вежди Рашидов е един изключително талантлив художник артист, който се специализира в създаването на силно въздействащи скулптури, и който продължава по пътя на творци като Микеланджело и Донатело, той създава експресивни и експериментални рисунки и картини, които са изключителни произведения на изкуството, наситени с талант, майсторство и интелектуална енергия. Талантът и геният на Рашидов могат да бъдат открити в неговите скици и подготвителни рисунки, които се появяват на бял свят много преди да започне процеса по създаване на скулптурната композиция, и надвишават по брой създадените скулптури, защото са плод на творчески търсения и мисли.

Той продължава да дава своя принос към изкуството чрез своето въображение и страст към иновациите. Вежди използва разнообразни изразни средства, като глина, бронз, гипс, гранит, керамика и сребро за своите забележителни скулптури. Той използва също молив, въглен, креда, китайско мастило и акварел в другите си произведения и в това той е един свободен и многостранен талант, който ни предоставя чисто изкуство, породено от искрената му страст и душевност на артист.

Разнообразните, но отличаващи се с характерен стил скулптури на Рашидов убедително предават дълбоки емоции и провокират зрителите към размисъл. Силата контрастира с крехкостта, като експресивните форми, уловени от артиста, ни привличат с дълбочина и многопластовост, съчетани с магизъм и мистерия. Наблюдателят възприема подсъзнателно внушенията, които са част от същността на артиста Рашидов и не могат да бъдат описани с думи, защото всяка творба е изпълнена с дълбок смисъл и идея. Вътрешните емоции на артиста са отразени в работите му, които заинтригуват публиката, оставяйки място за размисъл и интерпретация на значението на всяка една скулптура, закодиран между идеите, които артистът иска да предаде и индивидуалното възприятие на зрителя. Вежди споделя с нас неповторимото въображение и интелект, които са отразени в неговите шедьоври, всяка негова творба е уникална и разказва своята история чрез смесица от форми и образи, които понякога са хора и животни, понякога запленяващи скрити същества, живеещи в подсъзнанието ни.

Изразността на Вежди Рашидов би могла да бъде сравнена с тази на Джакомети, като и двамата артисти са известни с изображенията на човешки фигури, както и с използването на сюрреалистични елементи в техните произведения. И двамата артисти са комплексни и експресивни таланти, притежаващи самобитно майсторство, с което сътворяват неповторими скулптури с невероятна дълбочина, форми и техника. По отношение на сюрреализма, можем да открием сходство също с творчеството на Дали, най-вече по отношение на идеите, но и по отношение на изпълнението и използването на формите и пропорциите. Всеки докоснал се до творчеството на Рашидов може веднага да почувства неговото значение и духовните връзки, които са го изградили като индивидуален творец и интелектуалец.

Зрителят може също да забележи, че Рашидов черпи вдъхновение от Сър Хенри Мур и неговите монументални полу-абстрактни бронзови скулптури. Както бе споменато преди, много художници използват рисунките, за да развият и систематизират идеите си преди да ги трансформират в скулптури. Забележително е, че както Мур, така и Рашидов използват този подход, за да реализират идеите и концепциите си, това ги отличава от много други творци. Докато в по-ранните периоди, рисунъкът е позволявал на скулпторите да изследват и изучават сложната анатомия и пропорции на човешкото тяло, тези двама артисти са избрали различен път и са водени в художествените си търсения повече от сърцето, отколкото от очите. В творбите на двамата не откриваме опит да се запечата един красив обект, а по-скоро воля да се достигне до същността и да се проникне отвъд повърхността, като по този начин зрителят има уникалната възможност да възприеме визуално елементи, които са отвъд сетивните възприятия. Чрез рисунките, зрителят наблюдава чудни процеси, които обезсмъртяват пътешествието на емоциите и внимателно подбраните творчески решения, които са в основата на триизмерните шедьоври. Наистина е привилегия да съпреживеем емоциите и интимните пътища, през които идеята преминава от душата на артиста през изображението на хартия, и най –накрая да намери завършен израз в скулптурата.

Работите на Вежди Рашидов са изключително въздействащи, за сътворяването им той черпи от дълбочините на съзнанието и подсъзнанието, за да предаде своите виждания на творец, съчетани с неговия новаторски дух, това е отразено в темите на неговите скулптури, които са много разнообразни и уникални. Вежди Рашидов е един изключително талантлив творец със задълбочено разбиране за културата и света, притежаващ таланта да изразява и разказва чрез образи нови идеи и мисли.

Тимъти Уарингтон

Международна конфедерация на критиците на изкуството

ДИЗАЙН: GNL MEDIA
ЗА ВЕЖДИ РАШИДОВ
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ 2019