Skip to main content
Рецензия

Свят на спомени, надежди и мечти

By декември 9, 2018февруари 13th, 2020No Comments

От Аделина Филева

Между скулптурата и рисунката постепенно акварелът стана неизменна част от творчеството на Вежди Рашидов. Техника, която дава на твореца  неограничени възможности за изобразяване  на най-мимолетните явления в природата и изразяване на дълбочината на  човешките преживявания.

Леки и въздушни, едва доловим със своите светли тонове под които прозира белотата на листа или напластени, плътни и материални акварелите на Вежди Рашидов често се съчетават с гваш или рисунка с молив, за да се подчертае силата на формите и играта на хармонията на цветовете.  Загатнатите едва доловими силуети и детайли, оставят място за въображението на зрителя.

Силата на творбите на художника се крие в умението да улови магията и красотата на мига на емоцията, пресъздавайки ги със завидна лекота. Това придава на акварелите една неповторимост. Самотното дърво, силуетите на странни скали, призрачни къщи превърнали се в бойници, нощ, която постепенно обгръща и потапя земята в своите тонове, тежестта на гората, силата на водата, белотата на гробището се превръщат  в миниатюрните цветни сънища. Всички те обединени от посланията, които носи ритъмът на живота и блясъкът на мечтите.

Във всеки акварел е намерен точният баланс, който виждаме и в скулптурните глави изваяни от автора. Плазмата на метала сякаш се разлива свободно, за да изгради образи, които през отделните детайли постепенно изплуват пред нас. Образи на мъже – войни, страдалци, мислители, самотници преминали през архаиката, античността, средновековието, съвременността, за да застанат пред нас със своята нова и индивидуална пластичност, знакова символика и патината на времето.

В настоящата изложба „Скулптури и акварели“  Вежди Рашидов ни приканва да напуснем ежедневието  да се потопим и изгубим в неговия свят на  спомени, надежди и мечти.

Аделина Филева

ДИЗАЙН: GNL MEDIA
ЗА ВЕЖДИ РАШИДОВ
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ 2019