Skip to main content
Новини

СКУЛПТУРА НА ВЕЖДИ РАШИДОВ КРАСИ КОЛЕКЦИЯТА НА ЯПОНСКИЯ ИМПЕРАТОР

By ноември 9, 2017февруари 13th, 2020No Comments

Скулптура на Вежди Рашидов от години е в колекцията на японския император. Това припомниха японски колекционери в спомени  за изложбата на Вежди Рашидов в Музея на конната цивилизация в Йокохама.  Изложбата се нарича „Човекът и конят в едно цяло – красотата на Кентавъра„. Тя включва пет скулптури и 17 акварела. В залата, където е експозицията, се излагат само творби на световни автори като ПикасоТулуз-ЛотрекМарино МариниДали.
“ Вежди Рашидов е и високо ценен в Европа изтъкнат творец. Той е създал представяни по цял свят множество произведения на тема Кентавър. Освен скулптури, в залата на музея са представени и негови акварели“, писа в специална статия със снимка от откриването в. „Йомиури“, който излиза в 12-милионен тираж.Отбелязани бяха думите му при откриването, че интерпретирането на коня като тема в изкуството е много благодатно, а за първи път той пристъпил към нея преди 40 години. Кентавърът е знакът на неговата зодия.

Музеят на конната цивилизация притежава скулптурата „Сговор„, както и два акварела на Вежди Рашидов.
Името на Вежди Рашидов е много популярно в Япония. Негови скулптури днес притежават такива известни японски музеи като „Стасис“ в Отару и „Маннцу Хачоджи“ в Токио. Той е носител на престижната японска награда за изкуство „Юнекура“.

ДИЗАЙН: GNL MEDIA
ЗА ВЕЖДИ РАШИДОВ
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ 2019