Skip to main content
Рецензия

Творчеството на Вежди Рашидов

By ноември 29, 2018февруари 7th, 2019No Comments

Вглеждайки се в творчеството на Вежди Рашидов, веднага става очевидно, че то е израз на еволюцията на скулптурното изкуство.. Портретното творчество на Рашидов отразява теоретичните интереси и влияния на художника и действа като скулптурен калейдоскоп. Изучването на неговото творчество обхваща няколко хиляди години художествена прогресия: то би могло да хвърли нова светлина върху римската художествена традиция и елементи, но в същото време други произведения могат да продължат изследването на деструктираните портрети на Джакомети от 20-ти век. От друга страна, способността на Рашидов да създава портрети, които изобразяват не само физическото, но и духовното, напомнят за майсторството на бароковата скулптурна творба на Бернини от 18 век. Това е само началото на елементите, които оживяват в неговото творчество по съвременен начин. От Бранкузи до  Бокони и от имплементираните от Епщайн обеми, до футуристичните влияния на Реймънд Дюшан, Рашидовото творчество изразява дълбоко познаване на традициите на скулптурата, позволявайки му да се задълбочи и да създаде изненадващо съвременни творби.

Въпреки, че Рашидов е известен най-вече със своите скулптури, неговите рисунки и акварели са не по-малко значими. Изключителните качества на тези творби ни позволяват да имаме цялостно разбиране за чувствителността и художествената ценност на произведенията на Рашидов.

Неговите акварели, различни по много очевиден начин от смелите му бронзови скулптури, също включват усещането и отличителните художествени елементи на творчеството на Рашидов, те балансират между формата, цвета и изразителната мощ на Рашидов, като в същото време оспорват границите на абстракцията и подразбиращата се органична форма.

Могат да бъдат проследени две отделни разновидности на акварела. Първият вид, които са по-близо до скулптурната му дейност, са картините, които имат динамично, интензивно и тъмно загадъчно усещане. Ярко изразените цветови гами, поднесени по експресивен начин, смесени и комбинирани по един изразителен начин, имат завладяващ ефект.

Вторият вид акварели изобразяват много високо ниво на чувствителност, елемент, който е поразителен и затова именно той дава различен вид и значение на останалата част от творчеството на Рашидов. Чувствителност, свързана не с темата, а със самата артистична дейност. Усещане за скъпоценност, деликатност и любов се усеща от произведенията. В същото време ефирността на материята, заедно с фината нотка на движение на органичните форми, създават жив образ на процеса на сътворението.

Художественото творчество на Рашидов обединява всички тези качества, олицетворяващи неговата личност: смелост, емоционалност, експресивност, но също и чувствителност и смирение. Човекът и неговите творби.

Алики Цирлягку

Куратор, директор на галерия „Нитра“ (Гърция – Солун / Атина)
Ноември 2018г.

ДИЗАЙН: GNL MEDIA
ЗА ВЕЖДИ РАШИДОВ
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ 2019